Hvad er nervesmerter?

By Malawijan.dk / 2 år siden

Nervesmerter, også kaldet neuropatiske smerter, er en kompleks, kronisk smerte tilstand, der normalt er ledsaget af vævsbeskadigelse.Ved nervesmerter er selve nervefibrene blevet beskadiget, dysfunktionel, eller ødelagt. Disse beskadigede nervefibre sender forkerte signaler til andre smerte centre. Virkningen af ​​nerve fiber skade omfatter en ændring i nervefunktion både på skadestedet og områder omkring skaden.

Et eksempel på nervesmerte er trigeminus neuralgi. Denne sjældne tilstand af stærke ansigtssmerter opstår vanligvis uden kendt årsag. Hjernen får smerterbeskeder i jag fra ansigtets følenerver.

Årsager til neuropatiske smerter
Nervesmerter har ofte en klar årsag; men, nogle almindelige årsager til omfatter:

Rygkirurgi
Rygsygdomme som klemmer på nerver til arme og ben
Amputation
Kemoterapi
Sukkersyge
Multipel sclerose
Helvedesild
Trigeminus neuralgi


Nervesmerter føles jagende og brændende og kan være ledsaget af
prikken i huden og følelsesløshed.

Nervesmerter kan ramme i alle aldre - både ung og gammel. Og det er lige meget om man er mand eller kvinde. Neuropatisk smerte er en kronisk, svækkende og udbredt tilstand med en anslået forekomst af én procent af den almindelige befolkning.

Neuropatisk smerter opstår som følge af beskadigelse eller dysfunktion i nervesystemet, enten perifere, centrale eller begge dele. Det er normalt ledsaget af ubehagelige brændende eller skydning fornemmelser, eller ekstrem følsomhed over for berøring.

Op til 7% til 8% af den europæiske befolkning er ramt, og i 5% af personer kan det være alvorlige.

Neuropatisk smerte kan inddeles i perifere neuropatiske smerter, centrale neuropatiske smerter, eller blandet (perifere og centrale) neuropatisk smerte.

Diagnosticering neuropatiske smerter.


Ved mistanke om nervesmerter bør du ses af en specalist på en hovedpineklinik eller smerteklinik. Lægen der vil udspørge dig om dine smerter og foretage en undersøgelse af din krop og dit nervesystem.

Behandling af nervesmerter


Der findes en lang række af muligheder, når det kommer til behandling af nervesmerter.

Nervesmerter kan dog være vanskelige at behandle med medicin, men medicin bør forsøges og er førstevalg af behandling. Antiepilepstisk medicin og nogen former for antidepressiv medicin virker mod kroniske smerter. Desværre, reagerer nervesmerter ofte dårligt på standard medicinske behandlinger

Hvis en anden tilstand, såsom diabetes, er årsag, kan en bedre styring af denne lidelse lindre smerten. Effektiv styring af årsagen til de kroniske smerter kan også hjælpe med at forhindre yderligere nerveskader.

I sager, der er vanskelige at behandle, kan en smertespecialist vurdere om man kan benytte kirurgisk smertekirurgi. For eksempel en implanterbar anordning til effektivt at håndtere smerten. Elektrisk stimulation af de involverede neuropatiske nerver kan ofte væsentligt reducere de kronisk smerter.

Andre former for behandlinger kan også hjælpe med nervesmerte. Disse behandlinger udføres på Neurokirurgisk Smerteklinik. Nogle af disse omfatter: Rhizolyse, Botox og nervestimulation, sidstnævnte også kaldet perifer nervestimulation (PNS) eller occipital nervestimulation (ONS)

Du kan blive opereret for nervesmerter og andre kroniske smerter på en smerteklinik i København og i Aarhus. Begge klinikker ligger lokalt placeret på gågaderne i de to største byer i Danmark. Det betyder at for 60-80% af landets befolkning kan man komme i behandling inden for en times afstand i bil eller med offentlig transport.

Alle indgreb bliver foretaget af neurokirurger.

Comments : 0

EFTERLAD EN KOMMENTAR :

RELATEREDE ARTIKLER :

Disse ting kan få dig til at føle dig mere tilpas i hverdagen

By Malawijan.dk / 7 måneder siden

I dag er der i Danmark stadigvæk mange mennesker, som lider af sygdomme, der gør deres liv sværere i lang tid. Kroniske sygdomme og tilstande er alt lige fra gigt til migræner, og derfor er der mange, som oplever dette. H...

CONTINUE READING

Comments : 0